Уринарна инконтиненција Др.Димитар Стровјаноски

Posted on Leave a commentPosted in Информации и статии

Уринарна инконтинеција симптоми ,причини Инконтиненцијата е неспособност за контрола на урината. Тое е неволно испуштање или водење на урината. Инконтиненцијата најчесто се јавува како резултат на ослабени мускули на карличното дно. Најчестата причина за овој проблем е поради ослабено карлично дно, кое што кај жените се јавува како резултат на вродена слабост на сврзното ткиво, […]

Дијабетес – Др.Елена Ќулумова

Posted on Leave a commentPosted in Информации и статии

Појдовна основа: Дијабетес е најчестата метаболна болест во денешно време. Дијабетесот е состојба која се одликува со зголемено ниво на шеќер во крвта, кое настанува поради намалено лачење на инсулин или поради дефект во неговото делување. Инсулинот е хормон кој го секретира панкреасот и го контролира нивото на глукоза (шеќер) во крвта. Поведени од бројот […]

UPOTREBA NA RENTGEN METODI KAJ PACIENTI SO BOLKI VO KICMA

Posted on Leave a commentPosted in Информации и статии

PRIM.DR.MARIJONKA DEJANOVSKA-SPECIJALIST PO RADIODIJAGNOSTIKA,ODDEL ZA RADIODIJAGNOSTIKA JZU OPSTA BOLNICA VELES Rentgen ,popularno receno, snimanja se izvrsuvaat so koristenje na joniziracko zracenje –rentgen zraci.. Jonizirackoto zracenje se koristi vo medicinata vo dijagnosticki celi i terapeutski celi Deluva opasno po zdravjeto na covekot so bioloskiot efekt –ostetuvanje na zivoto tkivo.Deterministicki efekti se :izgorenici na kozata i radijaciona […]